De win-win situatie benoemen heeft een aantal belangrijke voordelen die de kans op het behalen van het gewenste resultaat groter maken:
1. De belangen van beide partijen worden recht gedaan
2. Beide partijen voelen zich serieus genomen
3. In plaats van tegenover elkaar te staan wordt een sfeer van samen onderzoeken gecreëerd
4. Het komt de relatie tussen beide partijen ten goede
5. Het bevordert de creativiteit om tot alternatieve oplossingen te komen
Hier volgen een aantal voorbeelden van win-win resultaten:
In een situatie is er sprake van een wachtlijst. De afspraak kan pas over 2 maanden worden ingepland, tot ontevredenheid van de cliënt. Die zou hier de verliezer zijn. Als de afspraak eerder wordt ingepland is de andere partij de verliezer, want die krijgt een overvolle agenda, stress en alle nadelen van dien.
De win-win situatie wordt als volgt bereikt: mocht er een afspraak uitvallen dan wordt deze cliënt gebeld (kleine moeite), zodat hij alsnog eerder aan de beurt is. Daarvoor moet hij wel flexibel zijn en op korte termijn beschikbaar (geen probleem voor deze cliënt).
Twee weken later valt een andere cliënt uit. Deze cliënt is aan de beurt. Hij is winnaar, want hij is zes weken eerder aan de beurt dan oorspronkelijk mogelijk was. De ander is ook winnaar, want het gat in de agenda wordt nuttig besteed en de cliënt wordt blij gemaakt.
Een restaurant waar je zo goed hebt gegeten voor een acceptabele prijs en goed bent bediend, daar ga je graag nog een keer naar toe. Twee winnaars.
Een school waar je na goed overleg hebt kunnen afspreken hoe de allergenen informatie wordt weergegeven en wordt nagekomen, is betrouwbaar voor jou, maar ook voor anderen met dezelfde allergie. Dat is goed voor hun imago en voor anderen met dezelfde behoefte. Veel winnaars.
Je wilt een hovenier inschakelen om jouw tuin aan te leggen. Je vindt het te duur. Nou willen de buren ook hun tuin aanpakken. De hovenier krijgt beide opdrachten, heeft daarom meer omzet en kan efficiënter werken. De prijs kan omlaag. Drie winnaars.
Het streven naar win-win geeft het beste resultaat, maar het kost ook het meeste tijd. De belangen moeten verhelderd worden, er moeten alternatieven worden gezocht en gezamenlijke keuzes gemaakt. Als dat lukt komt dat altijd de relatie ten goede.