Omgaan met emoties
Wanneer je zorg nodig hebt, ben je afhankelijk van anderen. En dat kan lastig zijn. Want een zorgverlener kan ervoor kiezen iets niet te doen of het anders te doen dan jij in gedachten had. Nog lastiger is het als de zorgverlener een fout maakt waar jij de gevolgen van ondervindt.
Het is dan ook niet vreemd dat in deze afhankelijkheid emoties een grote rol spelen. Als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, kan het gebeuren dat je niet overal kan komen waar anderen wel kunnen komen. Dat kan een gevoel van onrechtvaardigheid geven, jou boos of verdrietig maken of frustreren.
Het is niet per se goed of slecht als je verdrietig bent of boos. Wat je er mee doet, dat zou je wel goed of slecht kunnen noemen. Als je vanwege je boosheid de boel afbreekt, is je boosheid niet slecht, de schade die je ermee aanricht wel.
Als jij je laat leiden door negatieve emoties, is de kans groot dat je een ander verwijten maakt, negatief oordeelt of benadeelt. Daardoor kom je in een conflict terecht die de situatie alleen maar erger maakt. Het is contraproductief.
Dit kun je doen
Het is belangrijk te beseffen dat het enige waar je zelf direct invloed op hebt, je eigen gedrag is. Je kan bijvoorbeeld boos worden op je huisarts en hem uit uitschelden voor amateur. Dat zal een heel ander effect hebben dan wanneer je bij hem of haar aangeeft dat je ongerust bent en twijfelt of de aangedragen oplossing wel de juiste is.
Het is daarnaast belangrijk dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen emoties en niet de ander daarvoor de schuld geeft. Erken de emoties die je voelt en ga op een constructieve manier het gesprek aan. Maak duidelijk waar je mee zit, wat dat met je doet en wat je graag wilt, bijvoorbeeld: “Ik maak me ongerust, omdat ik niet weet wat er aan de hand is. Ik zou zo snel mogelijk uitsluitsel willen…”
Tot slot: herken je valkuilenen probeer ze te ontlopen.